Uspešno leto Modelarske šole v Ljubljani

Šolsko leto se izteka in mladi, ki so v Modelarski šoli v Ljubljani celo leto pridno izdelovali svoje modele letal, čolnov in raket in se ob tem srečevali z modelarskimi izzivi, se lahko ob zaključku tečajev ponosno pohvalijo s svojimi izdelki. Večina se je z njimi udeležila tudi regijskega tekmovanja, najuspešnejši med njimi pa še državnega tekmovanja modelarjev osnovnih šol.

Najmlajši, ki so obiskovali tečaj osnov modelarstva, so svoje prve modele izdelali skupaj z učiteljico Matejo Kozjek. Ob tem so spoznavali različne materiale in se jih učili obdelovati.

Modelarsko šolo v Ljubljani izvaja skupina zanesenjakov, ljubiteljev modelarstva in promotorjev tehnične kulture, članov ljubljanskega društva ARK Vladimir M. Komarov, ki bo prihodnje leto kot ena naših najuspešnejših nevladnih organizacij tehniške kulture praznovalo okrogli jubilej – 50 let uspešnega delovanja. Pri poučenju v modelarski šoli sodelujejo mentorji z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z mladimi.

Skozi vrste društva in šole so šle številne generacije modelarjev, ki so za vedno ostali pripadni tehniki in znanosti. Večino jih srečamo kot uspešne posameznike ter vrhunske strokovnjake v tehniških in naravoslovnih poklicih.

V iztekajočem se šolskem letu je modelarsko šolo obiskovalo 25 osnovnošolcev, ki so delali v štirih skupinah. Pod mentorstvom učiteljev so izdelovali modele letal, čolnov in raket, najmlajši pa so sestavljali različne preproste modele.

Učenci prve triade osnovne šole so obiskovali tečaj Osnove modelarstva, kjer so se seznanjali s tehnikami gradnje preprostih modelov. Spoznavali so različne materiale, jih obdelovali in izdelovali različne konstrukcije. Pri delu so uporabljali papir, les, kovine in umetne mase in se naučili delati z osnovnim modelarskim orodjem. Na koncu so izdelali tudi tekmovalne modele raket in se z njimi udeležili najprej regijskega in nato še državnega tekmovanja osnovnošolcev.

 

Drugi, nekoliko starejši osnovnošolci, ki imajo z modelarstvom že nekaj izkušenj, so se razdelili v tri skupine.

 

Letalski modelarji so izdelovali preproste, a po konstrukciji vseeno zahtevne modele letal na radijsko vodenje z elektromotornim pogonom. Trup modela in rebrasto konstrukcijo kril so izdelali iz balzovega lesa, nato pa krilo prekrili s plastično folijo za prekrivanje modelov. Poudariti velja, da so modele izdelali v samogradnji, kar pomeni, da so sami izdelali prav vse sestavne dele. Na koncu so svoje modele tudi preizkusili in se z njimi naučili leteti.

 

Ladijski modelarji so se odločili za izdelavo modela čolna z elektromotornim pogonom, ki ga je mogoče tudi upravljati z napravo za radijsko vodenje. Osnovni material za ogrodje čolna in oplate je bila lahka vezana plošča. Modele so tudi izvirno pobarvali in vanje vgradili pogonske sklope z elektromotorji, gredmi in propelerji. Tudi tu so po temeljitem preučevanju načrtov vse sestavne dele modelov izdelali sami. Čolne so na koncu preizkusili v bazenu in se jih tudi naučili upravljati. Na tečaju so izdelali še model jadrnice, ki je uspešno zaplula.

 

Raketni modelarji so gradili dva modela. Začeli so z modelom raketoplana kategorije S4 lastne konstrukcije iz balze. Za nastop na tekmovanju je vsak izdelal dva prosto leteča modela raketoplana. Modele raket s padalom nacionalne kategorije S3 pa so izdelali iz predpripravljenih laminiranih trupov, ki so jih morali sami do konca obdelati in dograditi s stabilizatorji, navezavami in padalskim pristajalnim sistemom. Vsi njihovi modeli so uspešno poleteli na regijskem treningu, najboljši pa so nastopili tudi na državnem tekmovanju.

 

Za učenci Modelarske šole v Ljubljani je nepozabno leto spoznavanja graditeljskih tehnik, modelarskih veščin in razvijanja ročnih spretnosti, predvsem pa prijetnega druženja in ustvarjalnega dela pri konstruiranju modelov. Zadovoljstvo vseh udeležencev je bilo še toliko večje, ko so svoje izdelke tudi preizkusili v praksi in se prepričali, da zmorejo s prizadevnim delom in trudom prav vsi izdelati modele, ki so jim v ponos in s katerimi se lahko dokažejo tudi na tekmovanjih.

 

Šola bo s svojim programom in tečaji nadaljevala tudi v prihodnje, zato ste v novem šolskem letu vabljeni vsi, ki vas zanimata tehnika in modelarstvo, da se ji pridružite. V nadaljevanju je razpis za prihodnje šolsko leto.

Razpis Modelarske šole v š. l. 2018/19

Razpis modelarskih tečajev Modelarske šole v š. l. 2018/19 je razdeljen v tri osnovne sklope.

 

  • Za učence prve triade OŠ bo organiziran tečaj Osnove modelarstva, kjer bodo spoznali različne tehnike modelarstva in izdelali preproste modele. Uporabljali bodo papir, les, kovino, plastiko, različne umetne mase, jih obdelovali in gradili različne konstrukcije. Naučili se bodo dela z osnovnim modelarskim orodjem. Na koncu bodo izdelali tudi preprost tekmovalni model in se z njim udeležili tekmovanja modelarjev osnovnih šol Ljubljane.
  • Učenci druge in tretje triade osnovne šole ter srednješolci bodo sodelovali v tečaju Modelarstvo za mlade (letala, čolni/jadrnice, rakete in drugo) in pod vodstvom mentorjev gradili modele raket, letal, čolnov in jadrnic. V praksi to pomeni, da se bodo predvidoma formirale tri skupine za vsako dejavnost. Ker je poudarek šole na samogradnji, bodo začeli s preučevanjem načrtov, izdelali vse sestavne dele in jih sestavili v model. Določene modele bodo izdelali tudi iz že pripravljenih osnovnih sestavnih delov (odlitki iz umetnih mas), večino vsega ostalega pa bodo morali vseeno izdelati sami. Gradnja in število modelov se bo prilagajala znanju in interesom posameznika. Z izdelanimi modeli se bodo spomladi udeležili tudi različnih tekmovanj modelarjev in se tako pomerili z vrstniki.
  • Za odrasle in upokojence bo organizirano Modelarstvo za odrasle, ti bodo imeli prosto izbiro modela in aktivnosti, na srečanjih bodo lahko sodelovali mentorjem, ki jim bo z nasveti pomagal pri delu. Modele bodo lahko izdelovali v lastnem tempu in se hkrati družili z ljudmi enakih interesov. Z izdelanimi modeli se bodo organizirano udeležili različnih tekmovanj in srečanj. Na voljo jim bo strokovna pomoč ter prostor za delo in druženje.

 

Med tečaji bomo občasno organizirali tudi zanimiva kratka predavanja o na primer zgodovini letalstva, osvajanju vesolja, novih tehnologijah in podobno, ki bodo dobrodošlo širila obzorja udeležencev. Tečaji bodo potekali enkrat na teden tri šolske ure v popoldanskem času v obdobju od oktobra do junija v delavnici šole. Cena tečaja bo 40 evrov na mesec.

 

Ta razpis je informativne narave s ciljem, da se do sredine septembra ugotovi interes udeležencev in oblikuje delovne skupine, ki bodo oktobra začele z delom. Tečaje bodo vodili izkušeni modelarji in mentorji z večletnimi izkušnjami.

 

Svoje prijave in vprašanja pošljite na naslov elektronske pošte modelarska.sola@guest.arnes.si ali pokličite na 041 838 803 in 041 737 672.